Drie tips om gezonder en goedkoper te koken

Anders leren koken is een uitdaging als koken tussen thuiskomen van je werk en de rest van de avond ingepropt is. Hoewel ik zeker weet dat gezond koken niet veel tijd hoeft te kosten, kan het lastig zijn om je gewoonten te veranderen. Je wilt ook dat je gezin het eten lekker blijft vinden. Daarom is het slim niet alles ineens anders te doen. Ik geef je wat tips:

 1. Bied naast een gerecht dat je vaak klaarmaakt wat rauwkost aan. Stukjes komkommer, tomaatjes, iets wat jullie lekker vinden en probeer soms iets nieuws.
 2. Eet minder vlees en vervang het niet door die suffe dure vleesvervangers, maar door méér verse groentes. Gewoon een extra groentegerecht (bv met ei of kaas).
 3. Laat ieder gezinslid in een tijdschrift (bv Allerhande – sorry geen aandelen) drie gerechten aanwijzen en maak daarvan in de komende maand de gezondste.

Wat vinden jullie het lastigste aan ‘gezond eten’?

2 thoughts on “Drie tips om gezonder en goedkoper te koken

 1. Oude gewoontes en bepaalde mindsets zijn voor mij het probleem. Ik kook weleens voor mijn moeder, en terwijl ze zegt dat ze overtuigd is van het nut van vegetarisch koken, heb ik weleens een maaltijd voor haar neergezet, en zodra ze hoorde dat het een vegan schotel was, kon ze niet snel genoeg haar bord wegschuiven. Ook al had ze bij de eerste happen gezegd dat ze het lekker vond.
  Er blijft bij sommige mensen de gedachte dat vegetarisch eten ‘minder’ is, en als er geen – of niet genoeg – vlees bij een maaltijd zit, dat ze iets ‘missen’. Maakt niets uit dat al dat vlees hoogstwaarschijnlijk flink heeft bijgedragen aan ernstige gezondheidsproblemen. En om niet te spreken van alle andere ongezonde of minder-gezonde eetgewoontes…
  Gebeurt deze reactie ook bij jongere volwassenen? Bij tieners en kinderen?
  Moet ik het maar opgeven en stilletjes er bij laten, terwijl familieleden zichzelf eten tot hartinfarcten, beroertes enz. met alle gevolgen (voor iedereen) vandien?

  1. Goede opmerkingen en vraag James. Herkenning over de gewoonte over de noodzaak van vlees, maar ik wil ook niet altijd tegen vlees.
   Kleine kinderen doen je gewoon na, tieners proberen van alles en vooral ook anders dan hun ouders. Dat moet je enigszins met een glimlach kunnen aanzien en het goede voorbeeld geven en soms STOP zeggen. EN ouders? Tja wat zal ik daarvan zeggen . . . Ik weet niet hoe ik zal reageren op grillen van mijn kinderen als ik 70+ ben. Misschien ben ik dan ook wel heel erg gehecht aan mijn routines. Ik adviseer je om er mee om te gaan als met tieners, het goede voorbeeld blijven geven. Verder bescheiden blijven over of jij de wijsheid in pacht hebt. Maak het ook niet te zwaar. Haar eetgewoontes zijn misschien niet optimaal, maar ze is er wel oud mee geworden (met veel klachten, dat weet ik). Ik wens je veel mildheid. Martine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om spam te voorkomen: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.