Hoe je bezwaren je verder helpen. Ja-maar mag!

Voor iedereen is het lastig om routines te veranderen. ‘Ja maar’ plopt alsmaar op. Water? “Ja maar, dan moet ik zoveel plassen”. Wandelen? “Ja maar, het is ‘s avonds gevaarlijk op straat”. “Ja maar, hoe regel ik een neti pot?” “Ja maar, ik heb al zoveel schriftjes.”

Vaak is het effectief al die ‘ja maar’s’ eens goed hardop uit te spreken en op te schrijven. Soms is het nodig dat al die bezwaren en weerstanden er eerst even mogen zijn. Zeg dan: “Welkom kritiek, ga nog even door zodat ik ├ílle valkuilen op een rijtje kan zetten.”

Anderen zullen zeggen dat al die kritiek het nog moeilijker maakt om tot actie te komen. Mijn ervaring is dat het soms goed is alle weerstanden op te schrijven. Vaak komt er dan een verzadiging. Daarna komt rust om te gaan veranderen.

Wat heb jij nodig om te kunnen beginnen?

2 thoughts on “Hoe je bezwaren je verder helpen. Ja-maar mag!

  1. Als je een “ja maar” alleen gebruikt om een andermans advies af te wimpelen neem je jezelf niet serieus. Je bent dan met de ander bezig niet met je werkelijke probleem. Zonde van je energie

    1. Thanks,
      Ik zeg heel vaak ‘ja-maar’ als iemand me advies geeft. Nu bedenk ik me vaak halverwege: “Ja-m . . . OOPS. ” “Sorry, ik wil wel horen wat jij me wil vertellen.” Dan luister ik en proef de woorden met aandacht: is het voor mij of niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om spam te voorkomen: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.