Gezond oud worden met goede voeding

Regelmatig komen er verhalen in het nieuws over ‘het geheim’ van een lang en gezond leven. Onderzoekers analyseren waarom een bepaalde stam of een bepaalde groep mensen zo onwaarschijnlijk fit blijft tot op hoge leeftijd. Onderzoekers hebben geanalyseerd waarom. Uit hun resultaten blijkt dat je soms wat moet laten, of juist wat moet doen. En heel vaak gaat dat over voedsel.

Voordat je naar de winkel rent voor de volgende ‘superfood’ kun je ook naar de grote lijnen van al die verhalen kijken. Dat deed Andy Bellatti voor ons in de Huffpost en hij ziet grote overeenkomsten in de diëten van superfitte mensen.

  • Veel groente en fruit
  • Regelmatig gebruik van gefermenteerd voedsel (dat zijn bijvoorbeeld yoghurt, zuurkool of miso)
  • Gebruik van onbewerkte vetten (koudgeperste olijfolie, geen margarine)
  • Veel vezels uit echt eten
  • Beperkt gebruik van (industrieel) bewerkt eten.

Ik zal zeker op hem terugkomen omdat hij ook pleit voor beleidsveranderingen om gezonder eten mogelijk te maken.

Meer lezen?

WTF = = = = = Meer lezen? ? ?

Omdat ik van verschillende kanten te horen krijg dat mijn blogs beter ruim 300 woorden kunnen zijn kreeg ik een dilemma. Ik wil namelijk graag dat ze zo kort zijn dat jij ze in het schermpje van je smartphone kan lezen. Daarom kies ik voor deze ‘opvulling’ die wegblijft als je niet klikt op ‘verder lezen’.

In mijn blogs geef ik kleine tips of informatie die je kunnen helpen om je fitter te voelen. Ik vind dat gezond leven vaak onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Je hoeft niet elke dag twee uur te sporten en alleen biologische groenten te eten om je fitter te voelen. Er zijn veel kleine veranderingen die veel effect kunnen hebben. Zulke tips wil ik geven.

Niemand weet precies waarom jij of ik bepaalde klachten hebben. De één kan heel goed tegen suiker, de ander rookt en wordt 100. Je fit voelen is het resultaat van een onbekende mix van ingrediënten. Gezond leven heeft ook te maken met gelukkig zijn, kunnen genieten van de mensen om je heen en weten hoe jij om moet gaan met alle uitdagingen die op je pad komen. Jouw veerkracht, weerbaarheid en zelfkennis kunnen net zo belangrijk zijn als pillen. Niemand bereikt zonder kleerscheuren zijn pensioen.

De meeste mensen vinden dat ze voor hun werk al genoeg discipline moeten opbrengen. Dan mag het thuis simpel en fijn zijn. Dat klinkt logisch, maar daarmee word je erg kwetsbaar voor reclames. Juist met ‘thuis moet fijn zijn’ smeren adverteerders ons veel producten aan. Ik wil je helpen om je eigen veerkracht te vergroten.

Dat fit zijn en je gezond voelen mijn passie is heeft waarschijnlijk te maken met mijn eigen behoefte meer grip te hebben op mijn energie. Daarom lees ik al jaren alle tips over ‘health & well-being’.  Als arts en onderzoeker valt me op hoeveel tegenstrijdige informatie er langskomt en hoe slecht de meeste dingen onderbouwd zijn.

Ondanks dat geloof ik dat iedereen zich fitter kan voelen door goed naar zichzelf te luisteren en af en toe wat uit te proberen.

Een mooie dag 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om spam te voorkomen: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.