Waar ik me zorgen over maak

Iedereen meent niet beïnvloed te worden door reclame. Toch denk ik dat de bedrijven die daar miljarden aanbesteden niet gek zijn: het werkt.

Slimme psychologische trucs

Gelukkig is reclame vaak mooi en zelfs grappig. Maar het doel blijft verkopen en eigenlijk is er geen manier om je ervoor af te sluiten. Je kunt je er maar beter bewust van zijn dat je wordt beïnvloed.

Ik maak me zorgen over alcoholreclames. Het zijn er zo ongelooflijk veel. Bekijk ze eens een avond, een uur, een dag. . . .  jonge, hippe, mooie, gezonde mensen feesten onbezorgd voor onze neus met een drankje. Ivan Wolffers schrijft in zijn lifestyle boek dat we aan 20 keer meer alcoholreclames worden blootgesteld dan 20 jaar geleden.

Beïnvloeding

Geef toe dat je beïnvloed wordt, ontkenning maakt het effect groter. Het blijkt zelfs dat mensen die denken dat ze het doorzien nog meer beïnvloed worden.

Misschien is de enige tip die ik kan geven dat je gewoon moet zeggen tegen jezelf: “Ik ben beïnvloedbaar, want ik ben een mens.” Verder vind ik reclame vaak heel erg mooi en leuk.

Wat denk jij als je reclames bekijkt?

Wil jij meer begrijpen van beïnvloeding dan heb ik tip voor een hele mooi boek hierover. Cialdini schreef hier veel over, zijn boek ‘Beïnvloeding’ heb ik kort samengevat en kan je hier downloaden.

= = = = =

Ondanks alles geloof ik dat iedereen zich fitter kan voelen door goed naar zichzelf te luisteren en af en toe wat uit te proberen.

Een mooie dag 😉

2 thoughts on “Waar ik me zorgen over maak

  1. Wat ik denk als ik de reusachtige groei en de reklame en de verleidingstechnieken zie? Ik denk ‘de wal keert het schip’. Er groeit een generatie op die onbeinvloedbaar is met dat soort kontendraaierij. Ook niet als de reklame 20 x zo groot is. Maar waar ik mij meer zorgen over maak is dat de boodschap verpakt wordt in ‘lieve’, ‘leuke’, ‘onschuldige’ filmpjes. Maar ook daarmee weet de ‘natuurlijke selectie’ een weg.

  2. Beste Gerard, hier moest ik even over denken. Ik roep ook vaak van de wal en het schip, maar daar hebben we ook mensen voor nodig die het anders willen. En hoe dan.

    En die natuurlijke selectie zal nog wel even duren, ondertussen wordt het ‘gezond’ label nog op allerlei meuk geplakt waar echt TEveel suiker in zit. Dat slikken we voor zoete koek. je kent mijn stukje over cruesli http://fromcontributiontoindependence.wordpress.com/2012/11/01/cruesli-in-ongezond/

    En ja, lief en leuk verkoopt goed, al eeuwen.

    Bedankt voor je reactie – abrazo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om spam te voorkomen: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.